Van passie tot product – het verhaal achter Kleedup

Afbeelding van Inge Fleur bij haar wandkleed

Binnen een jaar tijd is het Inge Fleur Soede gelukt om te groeien van cursist tot surface pattern designer met eigen label, Kleedup – wandkleden op maat. Een droom van velen denk ik, je passie ontdekken en je beroep er van maken. Hoe is dit haar gelukt?

Mooie dingen ontstaan als je je passie volgt, en dat geld zeker ook voor Inge Fleur. Na allerlei andere (ook zinvolle) bezigheden – van freelancer bij de Stichting Alzheimer Nederland tot full-time ouderschap – kwam ze uiteindelijk uit bij haar nieuwe beroep als surface pattern designer. Een surface pattern designer ontwerpt dessins. Dat kan voor allerlei ondergronden zijn – van mok tot rok. Ze volgde de vakopleiding Dessinontwerpen bij de NIA Academie (academie voor interieur onderwijs), waar ze al gelijk een eigen stijl liet zien. En nu, enkele maanden later, heeft ze het label Kleedup ontwikkeld. Ze maakt kleden in verschillende of zelf gekozen afmetingen voor aan de muur. Je kunt kiezen uit dessins en fotografie uit haar eigen studio, maar je kunt ook persoonlijke afbeeldingen laten printen op een doek. Een nieuw product, hoe is dat haar gelukt? Aan de keukentafel in haar charmante huis met kippen (buiten, dat wel) en katten, en weet ik veel wat nog meer aan dieren,  verteld ze hoe het is ontstaan.

Opleiding Dessinontwerpen

Ik had altijd al een stiekeme passie voor interieurstyling maar zag mijzelf niet echt als interieurstylist,” verteld ze. “Ik ga niet bij mensen binnenlopen, zo van ‘goeiedag, we doen het helemaal anders…’ Maar ja, ik heb daar wel ideeën over.” Tijdens het maken van moodboards gebeurd het nog wel eens dat het lastig is om mooie styling producten te vinden. Met name bij textiel, zoals gordijnen of een dessin voor een bank, of kussentjes. “Ik vond het frustrerend omdat de dingen gewoon ook temakkelijk’ waren. Eigenlijk was dat wel de trigger om een opleiding dessinontwerpen te doen. En toen kwam het in een stroomversnelling. Dat heeft je dan zo te pakken, eigenlijk zou ik het liefst gewoon in huisje bij de zee, even een paar weken produceren.

Seminar

Met alleen dessins ontwerpen kom je er natuurlijk niet, het moet ook toegepast worden. De doorbraak kwam afgelopen zomer tijdens een bezoek aan een Sign Pro College Days seminar in Eindhoven, georganiseerd door het vakblad Sign Pro Benelux. Het thema was digitale decoratietoepassingen in het interieur. Zowel ontwerpers, leveranciers, als productiebedrijven kwamen aan het woord, en er kwamen verschillende inspirerende toepassingen voorbij. “Bij dit seminar ging het met name om de verbinding tussen de ontwerpers en de producent. Alles op print gebied. Ik zat dat zo te lezen en ik dacht: ‘daar moet ik gewoon naar toe. Dat is precies wat ik zoek.’ Ook vanwege de lezingen van de producenten zelf. De technieken zijn gewoon ongekend, én het kan allemaal hier in Nederland. Dat was echt een eye-opener.”

Het winnende idee

Aan het einde van de dag, als afsluiting, werden alle designers in de zaal uitgenodigd om mee te doen aan een wedstrijd. De uitdaging: kom met een goed idee voor een vernieuwend, innovatief, creatief home deco product.  “Toen kwam Kleedup -wandkleden op maat- bij mij omhoog.” Het was het winnende idee. Al snel volgde de ontwikkelingsfase, het ontwerpen van dessins en het maken van fotografische beelden samen met haar sparringpartner en fotograaf Claudia Kolner. Het resultaat: een inmiddels up & running webshop met tal van mogelijkheden op gebied van wandbekleding dus kijk snel, wie weet zie je hier wel dé oplossing voor die éne muur (ideaal, die flexibele maatvoering). www.kleedup.nl

 

Spread the love

2 thoughts on “Van passie tot product – het verhaal achter Kleedup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *